Razlog su EKSTREMNE VREMENSKE PRILIKE❄👎🏼

Hiljade bolnica širom sveta biće ''u velikoj opasnosti od potpunog ili delimičnog zatvaranja zbog ekstremnih vremenskih prilika'', ukoliko fosilna goriva postepeno ne budu prestala da se koriste do kraja ovog veka, saopštila je kompanija za analizu rizika ''XDI''.

U analizi oko 200.000 bolnica širom sveta na rizik od štete od opasnosti od klimatskih promena, u XDI su došli do zaljučka da je svaka 12. bolnica, odnosno njih 16.000, u visokom riziku od potpunog ili delimičnog zatvaranja zbog ekstremnih vremenskih uslova bez postepenog ukidanja fosilnih goriva, prenosi Rojters.

Rizik od oštećenja bolnica usled ekstremnih vremenskih prilika već je porastao za 41 odsto od 1990. godine zbog emisije gasova staklene bašte - navodi se u izveštaju, ali i dodaje da bi ''ograničavanje globalnog zagrevanja na 1,8 stepeni Celzijusa brzim ukidanjem fosilna goriva bi prepolovilo rizik od oštećenja bolničke infrastrukture u poređenju sa situacijom u kojoj su emisije štetnih gasova na visokom nivou."

Navodi se da su bolnice u blizini morskih ili okeanskih obala najviše ugrožene, a od onih 16.000 visoko ugroženih, njih 71 odsto nalazi se u zemljama sa niskim ili srednjim prihodima.

Autor: tanjug.rs

#Globalno zagrevanje

#Klimatske promene

#Očuvanje životne sredine

#bolnica

#efekat staklene bašte

#ekologija

#fosilno gorivo

#istraživanje

#zagađenje