Ministarka spoljnih poslova saopštila odluku

Dajana Mondino, nova ministarka spoljnih poslova Argentine, izjavila je da se njena zemlja neće pridružiti BRIKS-u, piše b92.net:

- Nećemo ući u BRIKS - napisala je Mondino, ministarka izabrana od strane izabranog predsednika Havijera Mileija, na mreži X.

Čini se da ovaj potez predstavlja nagoveštaj drastične promene u spoljnoj politici koja će biti uvedena u Argentini kada Milei preuzme dužnost.

Argentina je jedna od zemalja koja je zvanično pozvana da se pridruži grupi BRIKS u avgustu ove godine, a pored Argentine, zvanični poziv dobile su i Saudijska Arabija, Egipat, Etiopija, Iran i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Grupa je tada naložila ministrima finansija i guvernerima centralnih banaka da razmotre pitanje lokalnih valuta, platnih instrumenata i platformi i da o tome podnesu izveštaj liderima BRIKS-a do sledećeg leta.

Međutim, novoizabrani argentinski predsednik Havijer Milei koji stupa na dužnost 10. decembra, tokom predizborne kampanje obećao je da će ukinuti centralnu banku i uvesti dolar.

IZVOR: X / @DianaMondino

Autor: b92.net

#Argentina

#briks

#havijer milei

#ministarstvo spoljnih poslova