Prosečna temperatura na planeti je porasla za 1,4 stepena od januara do septembra ove godine

Visina Monblana spustila se za dve godine za čak 2,22 metra, otkako je prošli put računata najviša tačka na Alpima. Sada iznosi 4.805,59 metara.

Svake dve godine izvodi se precizan račun. Ekspedicija geometara u kojoj su bile 22 osobe, sa 7 vodiča i 10 kilograma materijala, postavila je dži-pi-es na najviši vrh i posle sat i po dobila iznenađujuće rezultate.

Foto: pexels.com/@Pixabay

Od francuskih vlasti su dobili i dozvolu da puste dron, da bi se dobila što vernija slika. A ona nije obećavajuća. Efekti otopljavanja planete su naročito primetni u nižim delovima Alpa.

Prosečna temperatura na planeti je porasla za 1,4 stepena od januara do septembra ove godine, u odnosu na preindustrijsku eru koja obuhvata period od 1850. do 1900. Ovim ritmom dva stepena će biti premašena pre 2030, a kada bude pređeno 4 stepena, svet će doživeti kataklizmu.

Kolike posledice po prirodu ima aktuelno otopljavanje može samo da se zamisli. U Švajcarskoj, na primer, glečeri su prošle godine izgubili 6 odsto površine, a ove, do sada, još 4. Poređenja radi, deset odsto izgubljeno je prethodno tokom dugih 30 godina, između 1960. i 1990.

Ledena površina na Antarktiku se neumitno smanjuje. U septembru je registrovana najmanja količina leda otkako se uzimaju podaci od 1979. godine. Ledeni pokrivač iznosio je 16,96 miliona kilometara, što je za čak 1,03 miliona kilometara manje od prethodnog minimalnog rekorda. Drugim rečima, ledena površina na Južnom polu se smanjila za teritoriju veličine dve Francuske.

S druge strane planete, naučnici istovremeno smatraju da bi vode oko Severnog pola već od 2030. godine mogle leti da budu bez leda!

Među glavnim krivcima za pregrevanje planete su i korišćenje klimatizatora, dezondoransi i kravlja balega.

Monblan izgubio više od dva metra u visini u poslednje dve godine

Najviši vrh Zapadne Evrope, Monblan, izgubio je više od dva metra u visini u poslednje dve godine, saopštili su danas francuski istraživači.

Tim geografskih stručnjaka koji obavljaju merenja svake dve godine, saopštio je na konferenciji za novinare u Šamoniju da je planina sada visoka 4.805,59 metara, što je niže u odnosu na prethodno merenje u septembru 2021, kada je bila visoka 4.807,81 metar, preneo je Rojters.

Stručnjaci su naveli da je sada na klimatolozima, glaciolozima i drugim naučnicima da pogledaju prikupljene podatke i iznesu teorije kako bi objasnili ovaj fenomen.

Autor: Goran Čvorović