Pušenje je "najveći ubica koje se može sprečiti" u Velikoj Britaniji, uzrokujući otprilike jednu od četiri smrti od raka

Britanska vlada planira da u potpunosti ukine pušenje kod mladih već 2040. godine i na kraju eliminiše tu naviku širom zemlje. Predlogom, koji je premijer Riši Sunak najavio u sredu, biće zabranjena prodaja duvanskih proizvoda ljudima rođenim 1. januara 2009. godine ili kasnije, sa ciljem stvaranja prve "generacije bez dima". 

- Bez značajne promene, hiljade dece će početi da puši u narednim godinama i zbog toga će im se životi skratiti - rekao je Sunak u govoru na konferenciji Torijevaca u Mančesteru u sredu.

- Želim da izgradim bolju i svetliju budućnost za našu decu, pa zato želim da zauvek iskorenim pušenje - rekao je premijer i dodao da bi predložene mere "značile da deca nikada neće moći da kupe cigaretu." 

Pušenje je "najveći ubica koje se može sprečiti" u Velikoj Britaniji, uzrokujući otprilike jednu od četiri smrti od raka i dovodi do 64.000 smrtnih slučajeva godišnje u Engleskoj, navodi vlada. Vlada je saopštila da će predložena mera spasiti „desetine hiljada života“, smanjiti troškove zdravstvene zaštite i podstaći ekonomiju do 85 milijardi funti (103 milijarde dolara) do 2075. godine. 

Autor: redportal.rs