Jedna od najvećih svetskih kompanija restorana brze hrane, navela je svoj komplikovan ugovor o franšizi kao razlog za poteškoće u pokušaju da napusti zemlju

Američki restoran brze hrane Burger king je i dalje otvoren u Rusiji uprkos tome što je vlasnik franšize obećao da će napustiti to tržište pre više od godinu dana. Restoran Brand International (RBI), koji poseduje 15 odsto franšiznog poslovanja brze hrane u Rusiji, saopštio je da trenutno nema novih informacija o njegovom povlačenju sa ruskog tržišta.

U martu prošle godine kompanija je objavila da je započela proces napuštanja Rusije. Od izbijanja rata u Ukrajini, zapadne kompanije su pod pritiskom da napuste Rusiju. Kritičari su optužili RBI da podržava Putinov režim tako što nije prodao svoj udeo u ruskom biznisu.

RBI, jedna od najvećih svetskih kompanija restorana brze hrane, navela je svoj komplikovan ugovor o franšizi kao razlog za poteškoće u pokušaju da napusti zemlju. U ovom poslu, kažu, imaju tri partnera za oko 800 restorana.

David Šir, predsednik RBI, rekao je da je glavni operater Burger kinga u Rusiji odbio da zatvori prodavnice nakon prvih napada na Ukrajinu. Ali on je dodao da je kompanija započela proces rešavanja sopstvenih 15% udela i da će to potrajati.

Dok Burger king nastavlja sa radom u Rusiji, njegov najveći rival McDonald's, koji je bio korporativni vlasnik većine restorana, uspeo je da napusti zemlju.

Autor: redportal.rs