Obe strane su se optuživale za provokativno ponašanje, uključujući prelazak na teritoriju jednih na druge

Indijski i kineski ministri spoljnih poslova složili su se da bi se njihove trupe trebale odvojiti od napetog graničnog sukoba, održati odgovarajuću razdaljinu i ublažiti tenzije u hladno-pustinjskoj regiji Ladah, gde su dve strane u junu imale najsmrtonosniji sukob u poslednjih nekoliko decenija.

Ministri su se sastali u glavnom gradu Rusije u četvrtak uveče i složili se da trenutna situacija u pograničnim oblastima nije u interesu nijedne strane, navodi se u zajedničkom saopštenju objavljenom danas.

Od prošle nedelje, azijski giganti optužuju jedni druge za slanje vojnika na teritoriju drugog i ispaljivanje hitaca upozorenja prvi put u 45 godina, preteći vojnim sukobom u punom obimu.

Foto: Associated Press News

Ministri spoljnih poslova nisu postavili nikakav vremenski okvir za razdvajanje desetina hiljada vojnika, ali su se složili da će se „obe strane pridržavati svih postojećih sporazuma i protokola o kinesko-indijskim pograničnim poslovima, održavati mir i stabilnost u pograničnim oblastima i izbegavati bilo kakvu akciju koja bi mogla dovesti do eskalacije sukoba.

Sporna granica od 3.500 kilometara razdvaja kineske i indijske teritorije od Ladaha na zapadu do indijske istočne države Arunčal Pradeš, za koju Кina tvrdi da je u celosti njena. Na toj teritoriji se nalazi glečer koji napaja jedan od najvećih sistema za navodnjavanje na svetu.

Foto: Pixabay.com

Autor: AP / Red