DESETOSTRUKO manja šansa aerobne zaraze

Standardne hirurške maske drastično smanjuju rizik od širenja velikih COVID-19 čestica, kada se kašlje ili govori - čak do 99%.

Kako navode u naučnom radu objavljenom u časopisu Royal Society for Open Science, osoba koja stoji na 2 metra od nekoga ko kašlje bez maske biće izložena 10.000 puta većem broju čestica kovida nego da je osoba koja kašlje nosila masku - pa čak iako je samo 50 cm udaljena! Kada se kaže čestice, misli se na mikrokapljice koje se prenose aerobno između ljudi.

Doktor Ignacio Maria Viola, ekspert u oblasti dinamike fluida pri Univerzitetu u Edinburgu:

Nema više nikakve sumnje da hirurške maske dramatično smanjuju disperziju virusa. Mi konstantno udišemo veliki broj mikrokapljica, od mikro do milimetarskih veličina. U tom kontekstu maska je presudna.

Velike čestice se smatraju glavnim prenosiocem virusa COVID-19, ali zbog svoje mase one kratko ostaju u vazduhu i brzo padaju na tlo, kačeći se na različite površine.

Ako nosite najobičniju hiruršku masku, smanjujete šansu od aerobne zaraze DESETOSTRUKO.

U kontekstu ovih novih istraživanja IHME (Institut SAD za zdravstvenu statistiku i podatke) objavio je podatke da bi implementacijom mera o apsolutnoj obavezi nošenja maski, u sledeća 4 meseca, bilo sačuvano preko 55.000 života samo u SAD. Pored njih i WHO (Svetska zdravstvena organizacija) promenila je svoje zvanične preporuke u vezi sa maskama i odredila da je poželjno da se nose i unutra ako ima još ljudi pored vas i na mestima gde je slabija ventilacija.

Autor: Marlowe Hood / redportal.rs

#COVID-19

#Hirurške maske

#Maske

#coronavirus

#koronavirus

#kovid

#pandemija