Oko 10.000 kamiondžija čeka da uđe u Francusku

Francuzi i građani Evropske unije od danas će ponovo moći da uđu u Francusku iz Velike Britanije uz negativan test na koronavirus. Iako se očekivalo da će to smiriti dramatičnu situaciju na jugu Engleske, promrzli i izgladneli vozači nisu najsrećniji zbog ovog rešenja.

Propuštanje ide presporo, vozači su podvrgnuti brzim testovima uz pomoć kojih za pola sata saznaju da li su pozitivni ili negativni, ali jasno je da će tim tempom mnogi ostati zarobljeni danima na granici. Na ulazak u Francusku čeka već deset hiljada vozača, a neki od njih već četiri dana sede u svojim kamionima i čekaju šta će odlučiti evropski moćnici.

Međutim, situacija je eskalirala jutros kada su se vozači počeli grupisati i napadati policiju. Reporter Skaj njuza javlja da sirene odjekuju Doverom već 20 minuta.

IZVOR: TW / @SkyNews

– U svakom slučaju u boljoj smo situaciji nego juče, barem je granica otvorena. Međutim, problem je testiranje. Englezi kažu da mogu da testiraju šest hiljada ljudi dnevno, ali i to je upitno. Na putevima i pisti aerodroma luke Manston je trenutno deset hiljada kamiona, a danas se očekuje dolazak još sedam hiljada. Dakle, neki bi mogli da ostanu zaglavljeni danima – rekla je Raluka Marijan iz Međunarodne transportne unije.

Britanski ministar transporta Grant Šaps na Tviteru je zamolio vozače kamiona da ne idu u Kent gde su najgušći redovi kamiona. On je rekao da će "za dva do tri dana sve biti rešeno".

IZVOR: TW / @grantshapps

Vlada u Parizu odredila je nekoliko kategorija onih na koje će se te mere odnositi, uključujući one u tranzitu kraćem od 24 sata, diplomate i njihove porodice, zdravstvene radnike, zaposlene u avio kompanijama i železnicama. Nova pravila biće na snazi do 6. januara, osim ako ne bude doneta drugačija odluka u razgovorima Londona i Pariza.

Evropska komisija je juče pozvala zemlje članice da u međusobnoj koordinaciji donose mere za suzbijanje širenja novog soja koronavirusa iz Velike Britanije obeshrabrivanjem putovanja koja nisu nužna i olakšavanjem onih koja su neophodna.

Autor: redportal.rs

#EU

#Francuska

#Kamiondžije

#Velika Britanija

#granica

#policija