Naučnici iz Singapura došli do velikog proboja u borbi protiv malignih bolesti

Tim naučnika sa Tehnološkog univerziteta Nanjang u Singapuru (NTU Singapore) razvio je posebnu metodu borbe protiv malignih ćelija putem tzv. nanočestica. Metoda se krije u triku koji ove male čestice mogu da izvedu. Trik se sastoji u tome da one mogu da prodru u ćelije raka, poput trojanskog konja, a zatim svojim delovanjem unutar njih iste te ćelije nateraju na samouništenje.

Do prodora u metodi je došlo nakon što je na ovu nanočesticu vezana aminokiselina po imenu L-fenilalalin, koja je ćelijama raka neophodna za širenje i multiplikaciju. Nakon što maligna ćelija pokupi ovu nanočesticu, kako bi se "nahranila" ovom aminokiselinom, ova anti-rak čestica počinje da radi na razaranju ćelija raka iznutra.

Nanočestica, koja ima stručan naziv Nano-pPAAM, ima obim od oko 30 nanometara (što je otprilike sto hiljaditi deo milimetra) ali i izuzetnu sposobnost da razlikuje maligne ćelije od normalnih, kao i mogućnost da stimuliše stvaranje reaktivnih vrsta kiseonika koji razarajuće deluje na maligne ćelije.

U članku koji je objavljen u naučnom časopisu Small povodom ovog napretka, navedeno je i da je ovom metodom uklonjeno oko 80 odsto malignih ćelija raka dojke, kože i stomačnih organa, koji su prethodno bili razvijeni kod laboratorijskih miševa.

- Suprotno ustaljenom mišljenju, naš pristup je podrazumevao upotrebu nanočestica kao da je u pitanju lek, a ne nosilac leka. Na taj način su svojstva Nano-pPAAM koja uključuju selekciju i ubijanje malignih ćelija ostala vezana za samu česticu, kojoj ne treba spoljni stimulans ili naredba da bi to uradila - objasnio je docent Dalton Tai, vođa tima NTU Singapur.

Istina, potrajeće još dosta vremena pre no što metoda bude mogla da se koristi za lečenje ljudi, međutim, ovakvi prodori daju nadu da je taj trenutak dosta bliži nego ikada ranije.

Autor: redportal.rs

#lek

#maligna oboljenja

#nanočestice

#rak

#univerzitet u singapuru