Ksin Ksing je umrla u 38. godini, ali je okotila 36 mladunaca za života

Najstarija panda na svetu odgajana u zatočeništvu, po imenu Ksin Ksing (Xin Xing), uginula je u svojoj 38. godini u zoološkom vrtu Čongping u centralnoj Kini.

Ksin je rođena 1982. godine, ali je sledeće godine donesena u ovaj zoološki vrt u kom je provela ceo život. Rukovodioci vrta su podelili tužnu vest, saopštivši da je panda umrla 8. decembra usled otkazivanja više organa.

- Počev od 21. oktobra panda je postala letargična, nije više imala apetit niti volju da jede. Već od sledećeg dana je imala problema sa disanjem, uz kašalj i nemogućnost da stoji. Stomačna distenzija se nije smanjivala usled svih pokušaja da je izlečimo, tako da su na kraju pozvani i stručnjaci iz drugih institucija, poput ljudi iz Kineskog centra za očuvanje i proučavanje džinovskih pandi, Prve pridružene bolnice i Visoke medicinske škole - navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu da je prosečan život ovih životinja oko 20 godina u prirodi, odnosno 30 u zatvorenom prostoru, možemo reći da je Ksin imala više nego dobre uslove. Štaviše, u ovom trenutku postoji 158 pandi koji su njeni direktni potomci, da ne kažemo unučad.

Počivaj u miru Ksin, učinila si dosta.

Autor: redportal.rs

#Zoološki vrt

#ksin ksing

#najstarija panda

#panda

#Čongping