TikTok ima više od 150 miliona korisnika u SAD, ali sve veći broj američkih zakonodavaca i vladinih zvaničnika poziva na zabranu aplikacije širom zemlje

Aplikacija TikTok podnela je tužbu protiv američke države Montana, gde će stupiti na snagu zabrana platforme.

U novoj optužnici se kaže da je zakon kojim se zabranjuje TikTok i njegovo funkcionisanje u zemlji neustavno kršenje prava na slobodu govora i zasnovano je na „neosnovanim spekulacijama“ da kineska vlada ima pristup korisničkim podacima. Ova tužba je usledila nakon tužbe koju je podnelo pet drugih kreatora sadržaja koji iznose iste argumente, uključujući da država Montana nema nadležnost nad pitanjima nacionalne bezbednosti. Obe tužbe su podnete federalnom sudu u Misuli.

- Tik-Tok ne deli i neće deliti američke korisničke podatke sa kineskom vladom i preduzima mere za zaštitu privatnosti i bezbednosti svojih korisnika, kao što je skladištenje korisničkih podataka u SAD - navodi se u dokumentu.

Guverner Montane Greg Gianforte potpisao je zakon u sredu. Na taj način, Montana je postala prva američka država koja je zabranila popularnu aplikaciju za kratke video snimke poreklom iz Kine.

Kineski zakoni zahtevaju od kineskih kompanija da dele podatke sa vladom iz bilo kog razloga koji se čini da je povezan sa nacionalnom bezbednošću. Tik Tok tvrdi da im se to nikada nije dogodilo.

Zabrana će biti na snazi od 1. januara 2024. godine.

TikTok ima više od 150 miliona korisnika u SAD, ali sve veći broj američkih zakonodavaca i vladinih zvaničnika poziva na zabranu aplikacije širom zemlje zbog zabrinutosti zbog potencijalnog uticaja kineske vlade na platformu.

Autor: redportal.rs