Odakle potiče COVID-19

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) poslaće u januaru međunarodni tim medicinskih stručnjaka u Kinu kako bi istražili poreklo virusa COVID-19.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je svoj plan da istraži poreklo pandemije COVID-19. Potraga će započeti u Vuhanu - kineskom gradu u kojem je prvi put identifikovan novi koronavirus SARS-CoV-2 - i proširiti se širom Kine, a i šire. Praćenje putanje virusa važno je za sprečavanje budućih širenja virusa.

- SZO je u kontaktu sa Kinom i razgovara se o međunarodnom timu i mestima koji će on posetiti - rekao je na konferenciji za novinare Babatund Olovokure, regionalni direktor SZO za vanredne situacije u zapadnom Pacifiku i dodao da je po signalima iz Kine ovakva misija dobrodošla i da se planira za početak januara, prenosi Rojters.

Kina je saopštila da se oštro protivi pozivima nekih država na međunarodnu istragu porekla koronavirusa, rekavši da su takvi pozivi antikineski, ali da je otvorena za istragu koju vodi SZO.

Većina istraživača smatra da virus potiče od slepih miševa, ali kako je prešao na ljude nije poznato. Ostali koronavirusi su prešli sa srednjeg životinjskog domaćina, na primer, virus koji je izazvao izbijanje ozbiljnog akutnog respiratornog sindroma (SARS) u periodu 2002–2004. verovatno je došao kod ljudi preko rakunolikih pasa ili cibetki.

Kineski državni mediji naveli su ranije da je virus postojao u inostranstvu pre no što se pojavio u Vuhanu, pozivjući na prisutnost virusa u uvoznoj ambalaži smrznute hrane i naučne radove koji navode da je virus bio prisutan u Evropi i prošle godine, prenosi Tanjug.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Svetska zdravstvena organizacija

#kina

#koronavirus

#vuhan