Francuski i nemački avioni digli uzbunu u ruskoj vojnoj komandi

Rusija je danas podigla borbeni avion Su-27, kako bi zaustavila francuske i nemačke patrolne letove koji ulaze u ruski vazdušni prostor.

Ruski lovac Su-27 ispratio je dva patrolna aviona NATO-a iznad Baltičkog mora, koji su se kretali ka ruskoj granici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi u saopštenju, ruski radari iznad Baltičkog mora otkrili su danas dva vazdušna cilja koja se približavaju ruskoj državnoj granici.

"U cilju identifikacije vazdušnih ciljeva i sprečavanja narušavanja državne granice Ruske Federacije, u vazduh je podignut lovac Su-27 iz sastava PVO Baltičke flote. Posada ruskog lovca identifikovala je vazdušne ciljeve kao patrolni avion nemačke mornarice 3C Orion i patrolni protivpodmornički avion Atlantik-2 francuske mornarice", saopštilo je Ministarstvo odbrane, prenosi RIA novosti.

Ministarstvo je dodalo da se "posle skretanja stranih vojnih aviona sa državne granice Ruske Federacije, ruski lovac bezbedno vratio na matični aerodrom", kao i da je sprečeno kršenje državne granice Ruske Federacije.

Ministarstvo odbrane je podsetilo da je let ruskog lovca izveden u skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora iznad neutralnih voda bez prelaska vazdušnih puteva i opasnog približavanja letelici strane države.

Autor: Tanjug / redportal.rs