TRAŽI SE oduzimanje imovine i srodnicima

Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je na Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu zahtev za trajno oduzimanje imovine Darka Šarića.

On je pravnosnažno osuđen na 14 godina zatvora kao organizator kriminalne grupe koja je prokrijumčarila 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Kako je Tanjugu potvrđeno u tom tužilaštvu, zahtev za trajno oduzimanje imovine, koje je podnet 2021. godine, tada je odbijen, jer još nije bila doneta pravosnažna presuda u tom predmetu.

Zahtev za trajno oduzimanje imovine podnet je za još devetoro osuđenih, kao i za dvoje koji su bili obuhvaćeni ovim predmetom, ali su preminulo zbog čega je protiv njih obustavljen postupak, a zbog čega se od njihovih naslednika, odnosno srodnika oduzima imovina.

Apelacioni sud je 12. oktobra prošle godine doneo pravosnažnu presudu i Šariću smanjio kaznu za godinu dana i osudio ga na 14 godina zatvora.

Pored Šarića osuđeno je još 18 njegovih saradnika, među kojima je i svedok-saradnik Nebojša Joksović, za čiji pokušaj ubistva se novom optužnicom terete Šarić i još 14 optuženih, među kojima je i njegov advokat Dejan Lazarević.

Pripremno ročište u tom predmetu danas je odloženo zbog izostanka jednog branioca.

Takođe, Apelacioni sud je ukinuo prvostepenu presudu kojom su Šarić i ostali i 15 njegovih saradnika bili osuđeni na kazne zatvora zbog sumnje da su prali novac koji je stečen krijumčarenjem kokaina.

Nakon što je protiv Šarića i ostalih 2009. godine pokrenut postupak, usledila je istraga o ispitivanju porekla njihove imovine. Tada je od Šarića, ali i njegovih srodnika privremeno oduzet veliki broj nekretnina, kako u Srbiji tako i u inostranstvu.

Kada je 2010. godine prihvaćen zahtev za privremeno oduzimanje imovine, saopšteno je da je njena vrednost skoro 5 miliona evra.

Autor: Tanjug / redportal.rs