Prva republička banka planira da smanji troškove time što će otpustiti 20 do 25 odsto svojih zaposlenih

Klijenti američke Prve republičke banke (First Republic Bank) su u prvom kvartalu ove godine, od januara do marta 2023, povukli 92,5 milijarde evra iz te banke.

Količina novca na računima Prve republičke banke je od kraja decembra pala za više od 40 odsto, saopštili su predstavnici ove američke banke, prenosi BBC.

Prva republička banka planira da smanji troškove time što će otpustiti 20 do 25 odsto svojih zaposlenih, dodaje se u saopštenju.

U martu, kada je zatvoreno nekoliko banaka, su klijenti masovno povlačili novac sa računa Prve republičke, rekao je finansijski direktor ove banke Nil Holand, dodavši da je to događaj bez presedana, prenosi Tanjug.

Ova vijest dolazi dan nakon što je švajcarska banka Kredi Suis saopštila da su njeni klijenti u prvom kvartalu 2023. godine povukli 62,5 milijarde evra iz te banke.

Prošlog mjeseca je grupa velikih američkih banaka uložila 27,2 milijarde evra u Prvu republičku, za koju se tada smatralo da joj prijeti krah.

Američki finansijski regulatori su tada rekli da je ovaj potez više nego dobrodošao.

Banke koje su finansijski pomogle Prvoj republičkoj, među kojima prednjače Džej Pi Morgan i Sitigrup, su prošlog mjeseca saopštile rekli da ovaj potez odražava njihovo poverenje.

Autor: Tanjug

#92

#Nil Holand

#Prva republička banka

#klijenti povukli

#milijarde evra