Zemlja sa najvećim brojem stanovnika postala druga koja je postavila svoju zastavu na Zemljinom prirodnom satelitu

Kina je postavila sopstvenu zastavu na Mesec i tako postala druga zemlja koja je to učinila. Kao što nam je poznato, prvu zastavu su na Mesec postavile SAD 1969. Od tada su SAD postavile još 5 zastava na prirodnom Zemljinom satelitu, ali stručnjaci veruju da su sve izbledele zbog uticaja Sunca.

Kada je kineska misija u pitanju, zastavu je postavila sonda pod imenom Šan`ži-5 (Chan’ge-5) koja je nekoliko dana prethodno provela na mesečevoj površini. Ovaj uređaj je zanimljiv i zbog toga što predstavlja prvu kinesku sondu koja će se vratiti na Zemlju.

Zapravo, njena primarna misija je skupljanje kamenja sa Mesečeve površine.

IZVOR: YT / WION

Zastavica je napravljena od tankog, ali postojanog materijala za kojim se tragalo godinu dana. To se po svemu sudeći ispostavilo kao dobar potez, jer će time kineska zastava verovatno ostati u izvornom stanju duže od američkih.

Kada su u pitanju zastave misija SAD, od njih 6 ukupno koje su postavljene, utvrđeno je da jedna fali. Jedan od ljudi koji su leteli za Mesec, Baz Oldrin, smatra da je ta zastava verovatno postala žrtva raketnog motora sonde kada je napuštala površinu Meseca.

Bilo kako bilo, sonda sa nalazima bi trebalo ovih dana da sleti negde u Mongoliji, posle čega će se pristupiti njihovom ispitivanju. Kina ne krije da ima planove za postavljanje baza na Mesecu, ali i putovanja na Mars.

Autor: redportal.rs

#kina

#sonda

#zastava na mesecu

#šanži 5