Starosna granica za penziju je trenutno 66 godina

Diplomci u velikoj Britaniji će raditi duže u skladu sa planovima, koji će omogućiti ljudima koji se bave fizičkim poslovima da ranije traže državne penzije, piše londonski Tajms.

Radnici se suočavaju sa brzim porastom starosne granice za odlazak u penziju, prema predloženom planu koji je osmišljen da zaustavi sve veći rast stare populacije koja bi mogla da dovede Britaniju do bankrota, naveo je list.

Preporučuje se, međutim, izuzeće za ljude koji nisu išli na univerzitet ili koji rade na fizički napornim poslovima. Mel Strajd, sekretar za rad i penzije, odložio je danas odluku o podizanju starosne granice za dobijanje državne penzije do posle izbora, ali je ostavio otvorena vrata za povećanje starosne granice na 68 godina u narednoj deceniji.

Milenijalci sada mogu da očekuju da će umreti tri godine ranije nego što se procenjivalo, a Strajd je kazao da niz neizvesnosti u vezi sa očekivanim životnim vekom i stanjem privrede znači da odluka o povećanju državne penzije neće biti doneta pre 2026. godine.

Starosna granica za penziju je trenutno 66 godina, a Strajd je rekao da će biti povećana na 67 godina kako je planirano, za tri godine. Baronica Nevil-Rolf, poslanica iz redova konzervativaca, preporučila je povećanje starosne granice na 68 godina između 2041. i 2043. godine, pre predviđenog datuma 2044. godine.

Ona je istakla da će u situaciji kada postoji sve starije stanovništvo u Britaniji, to značiti veće poreze ili manje izdašne penzije u deceniji koja dolazi.

Autor: redportal.rs

#Britanija

#Penzija

#fizički poslovi

#penzioneri