Šef ruske obaveštajne službe SVR Sergej Nariškin je govorio o militantima koji učestvuju u sukobu u Кarabahu

Hiljade radikala islamista koji se bore na Bliskom istoku, uključujući militante al-Nusre (Jabhat al-Nusra ), prebacuju se u zonu sukoba u Nagorno-Кarabahu, rekao je u ponedeljak (SVR) Sergej Nariškin.

- Prema informacijama dostupnim u SVR-u, plaćenici međunarodnih terorističkih organizacija koje se bore na Bliskom istoku, posebno Džabhat al-Nusra, Firkat Hamza, sultan Murat, kao i ekstremističke kurdske grupe, aktivno se prebacuju u zonu sukoba. govorimo o stotinama, pa čak i hiljadama radikalnih islamista koji se nadaju da će zaraditi u novom ratu u Кarabahu - rekao je Nariškin.

Razbuktavanje oružanog konflikta u Кarabahu, kako je rekao Nariškin, poput magneta privlači militante iz različitih međunarodnih terorističkih struktura.

- Ne možemo a da ne brinemo da je Zakavkazje može da postane nova odskočna daska za međunarodne terorističke organizacije, odakle će se militanti naknadno moći infiltrirati u države susedne Azerbejdžanu i Jermeniji, uključujući Rusiju - naglasio je on.

Nariškin veruje da će se strane u sukobu u Nagorno-Кarabahu vratiti pregovorima.

- Ne sumnjamo da će, uz pomoć međunarodne zajednice, strane u sukobu na kraju prestati da primenjuju silu i sesti za pregovaračkim sto- rekao je.

Šef SVR-a naglasio je da je novi rat u regionu neprihvatljiv za Rusiju kao kopredsedavajuću OEBS-ovom Minskom grupom. - Takođe daleko od zoga da smo ravnodušni prema činjenici da u toku neprijateljstava umiru predstavnici prijateljskog jermenskog i azerbejdžanskog naroda - zaključio je Nariškin.

Autor: RIA Novosti / TASS / redportal.rs

#Azerbejdžan

#Jermenija

#Nagorno-Karabah

#Nariškin

#rusija