Moskva odbacuje optužbe za ratne zločine

Ukrajinci danas obeležavaju prvu godišnjicu oslobađanja grada Buča od ruske vojske, a predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da Kijev nikada neće oprostiti odgovornima za, kako navodi, zločine u tom gradu.

Ukrajinske snage povratile su Buču i Irpin kod Kijeva krajem marta prošle godine, a međunarodni istražitelji sada sakupljaju dokaze u tim i ostalim gradovima u kojima su, kako tvrde ukrajinske vlasti, ruske trupe počinile velike zločine, preneo je Rojters.

Rusija negira te optužbe, a nakon što je Ukrajina preuzela kontrolu nad Bučom, u javnosti su se pojavile fotografije tela na ulicama.

Kijev tvrdi da su ruske snage držale grad 33 dana, i da je za to vreme ubijeno 1.400 ljudi, uključujući 37 dece.

Kijev tvrdi da su ruske snage držale grad 33 dana, i da je za to vreme ubijeno 1.400 ljudi, uključujući 37 dece.

Generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić izjavila je danas da se danas obeležava godinu dana otkako su ruske snage počinile užasne zločine u Buči i Irpinu.

Ovi zločini će zauvek ostati u kolektivnom sećanju Evrope. Dok se ruska agresija nastavlja, ostali ukrajinski gradovi se suočavaju sa sličnim zločinima. Ovo neće proći nekažnjeno. Počinioci moraju biti privedeni pravdi, neće biti mira dok se odgovorni ne izvedu pred lice pravde. Savet Evrope će, u saradnji sa Ukrajinom, učiniti sve da se sprovede kompenzacija žrtvama i da odgovorni izađu pred sud.

Autor: tanjug.rs