Do jeseni američki tenkovu na poljima Ukrajine

SAD će učiniti sve u njihov moći da dramatično ubrza dostavu modernih američkih tenkova klase Abrams ukrajini slanjem verzija M1-A1 verzija odmah, a kasnije dostavom i modernijih verzija ovog tenka.Ova promena će omogućiti da tenkovi stignu na bijište već na jesen ove godine, čime bi se period čekanja skaratio za više meseci i ne bi trajao više od godine kako je prethodno navedeno.

U utorak ujutru koordinator komunikacija Saveta za nacionalnu bezbednost Džona Kirbija izjavio je da SAD radi na ubrzavanju dostave tenkova Kijevu:

Radimo na tome. Postoje neke promene koje možete da uvedete u okviru procesa, kojim bi ubrzali sve. Pentagon radi najbrže što može i oni će imati daleko više da kažu po pitanju promena koje čine.

SAD su prethodno objavili da će poslati moderne verzije tenkova Abrams (M1-A2), alida će to zahtevati ili proizvodnju novih tenkova ili modernizaciju postojećih starih tenkova i potom obuku ukrajinskih posada na njima. M1-A2 poseduje novi digitalni sistem za ciljanje, ali zbog toga zahteva veći period obuke ukrajinskih vojnika da bi mogli da upravljaju kompleksnim sistemima.

Odluka da se ubrza dostava tenkova dolazi u periodu kada Ukrajina priprema prolećnu ofanzivu bazirajući je oko snažnih i naprednih zapadnih vojnih sistema iz zemalja koje su poslale modernu vojnu opremu.

Autor: redportal.rs

#Abrams

#M1-A1

#Oprema

#SAD

#Tenkovi

#Ukrajina

#dostava

#moderniji modeli

#ofanziva

#prolećna

#rusija

#stariji modeli

#ubrzavanje

#zapadno oružje