Sankcije za big tech kompanije slede ako nastave sa narušavanjem principa konkurencije na tržištu

Kako Fajnenšl Tajms ekskluzivno prenosi, Evropska unija će u utorak razmatrati mogućnost uvođenja određene vrste sankcija big tech kompanijama ako nastave sa ponašanjem koje narušava princip konkurentnosti na tržištu.

Zakon o digitalnom tržištu će ciljati kršenje principa konkurentnosti na tržištu u ovom sektoru, dok će Zakon o digitalnim uslugama primoravati ove kompanije da preuzmu veću odgovornost za nelegalno ponašanje na njihovim platformama.

Nakon što Evropska komisija donese predlog ovih zakona, o njima će glasati Evropski parlament, sa tim da još uvek nije poznato kada će ova 2 zakona stupiti na snagu.

Oba zakona će donositi ogromne kazne za "loše ponašanje" ovakvih kompanija na tržištu. Kompanije koje budu kršile zakone mogu da dobiju kaznu u visini i do 10% od njihovog globalnog prihoda.

Nacrt zakona o digitalnom držištu navodi da će kompanije koje su u poslednjih 5 godina 3 puta prekršile zakon biti okarakterisane kao "konstantni prestupnici" zbog čega će Evropska unija nastojati da strukturalno marginalizuje njihov biznis, poziva se FT na njihove izvore.

Autor: FT / redportal.rs

#EU

#Evropska unija

#big tech