Isplaćena druga rata pomoći Ukrajini

Evropska komisija saopštila je da je danas isplatila drugu ratu od 1,5 milijardi evra, u okviru ukupne makrofinansijske pomoći za Ukrajinu do 18 milijardi evra.

Današnja druga isplata Ukrajini od 1,5 milijardi evra pokazuje čvrstu podršku EU Ukrajini. Zemlja je postigla značajan napredak u transformativnim reformama, kao što je vladavina prava. Ovo će takođe olakšati međunarodne napore za rekonstrukciju i podržati Ukrajinu na njenom evropskom putu, izjavila je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.

Ova podrška, navodi EK, pomoći će Ukrajini da nastavi sa isplaćivanjem plata i penzija i održavanje osnovnih javnih usluga, kao što su bolnice, škole i smeštaj za preseljene ljude. To će takođe omogućiti Ukrajini da osigura makroekonomsku stabilnost i obnovi kritičnu infrastrukturu koju je uništila Rusija u svom agresorskom ratu, kao što su energetska infrastruktura, vodovodni sistemi, transportne mreže, putevi i mostovi, ističe EK.

Da bi mogla da isplati pomoć, Komisija javlja da je utvrdila da je Ukrajina postigla zadovoljavajući napredak ka sprovođenju dogovorenih uslova politike i da je ispoštovala zahteve za izveštavanje, koji imaju za cilj da obezbede transparentno i efikasno korišcenje sredstava.

Ukrajina je postigla važan napredak u jačanju vladavine prava imenovanjem novog šefa Nacionalnog antikorupcijskog biroa. Finansijska stabilnost je poboljšana zahvaljujući napretku ka boljem nadzoru nad državnim bankama. Funkcionisanje gasnog sistema biće poboljšano zahvaljujući izboru nadzornog odbora Naftogasa i biće bolja poslovna klima zahvaljujući jednostavnijim zahtevima za licenciranje i izdavanje dozvola, stoji u saopštenju.

Prva uplata od tri milijarde evra u okviru ovog paketa izvršena je u januaru. Evropska komisija će nastaviti da isplaćuje svoju finansijsku podršku Ukrajini u iznosu od 1,5 milijardi evra mesečno do kraja godine.

Sveukupno, od početka rata, podrška Ukrajini i Ukrajincima iznosi oko 67 milijardi evra. Ovo uključuje finansijsku i humanitarnu pomoć, budžet za hitne slučajeve i vojnu podršku Ukrajini od EU, država članica i evropskih finansijskih institucija, kao i sredstva koja su stavljena na raspolaganje kako bi se pomoglo državama članicama da pomognu Ukrajincima koji od rata beže u EU.

Autor: tanjug.rs

#Pomoć

#Ukrajina

#evropska komisija

#rat u ukrajini

#ursula fon der lajen