On je dodao da isporuke američkog oružja povećavaju u Kijevu osećaj nekažnjivosti i provociraju proširenje geografije ukrajinske krize.

Rusija ima razloga da strahuje da bi deo američke vojne pomoći Ukrajini mogao da završi na crnom tržištu, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

- Ozbiljno smo zabrinuti da bi deo proizvoda vojne namene mogao da završi na crnom tržištu. Gde će isplivati oružje? Ko će snositi odgovornost kada padne u ruke nekih terorističkih grupa i kriminalnih organizacija? - rekao je Antonov novinarima.

On je dodao da isporuke američkog oružja povećavaju u Kijevu osećaj nekažnjivosti i provociraju proširenje geografije ukrajinske krize.

- Ovakva dejstva ugrožavaju bezbednost cele Evrope, povećavajući rizik od direktnog sukoba Rusije i NATO-a, ocenio je Antonov.

Ambasador je pozvao američke vlasti da ne dozvole javne izjave o svrsishodnosti ili nesvrsishodnosti ulaska u pregovore.

- Na kraju krajeva, o tome ne treba da odlučuje Vašington - rekao je on.

Američka administracija objavila je ranije o još jednoj isporuci oružja i municije ukrajinskoj vojsci u iznosu od 350 miliona dolara.

Bela kuća je poslednjih dana više puta govorila o neprihvatljivosti prekida vatre u Ukrajini, jer bi to, prema rečima njenih predstavnika, značilo ratifikaciju teritorija koje je zauzela Rusija.

Autor: Novosti.rs

#rusija

#ruski ambasador