Kijev posmatra i blisko prati događaje u Moskvi i posetu predsednika Si Đinpinga

Dok kineski predsednik Si Đinping već 5 sati razgovara sa svojim ruskim kolegov Vladimirom Putinom u Moskvi, Ukrajina je javno ponovila da će svaki mirovni plan biti zasnovan na početnom i kompletnom povlačenju ruskih snaga sa teritorije Ukrajine.

Odgovor dolazi nakon što je predsednik Si došao u Moskvu i nakon što je prošlog meseca Kina iznela predlog primirja koji se satsoji od 12 tačaka i koji bi trebao da bude osnova za za rešavanje dalje krize u Ukrajini.

Oleksij Danilov. sekretar ukrajinskog Nacionalnog saveta za odbranu i bezbednost izjavio je u ponedeljak da je formula za uspešnu primenu kineskog plana kompletno povlačenje Moskve i obnavljanje punog suvereniteta i integriteta Ukrajine.

Prva i najvažnija stavka je predaja ili povlačenje ruskih okupacionih snaga sa teritorije Ukrajine u skladu sa međunarodnim zakonom i poveljom UN.

Oleg Nikolenko, portparol ukrajinskog ministarstv spoljnih poslova, izjavio je da Ukrajina blisko prati posetu kineskog predsednika Rusiji. Dodao je da očekuju i da Peking iskoristi svoj uticaj u Moskvi da zaustavi agresivan rat u Ukrajini.

Nikolenko je dodao:

Kao što je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba istakao u svom telefonskom pozivu sa kineskim kolegom prošle nedelje, obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine treba da bude u centru svake diplomatske inicijative. Mi smo spremni da se uključimo u bliži dijalog sa Kinom u cilju obnove mira u Ukrajini u skladu sa principima pohranjenim u povelji UN.

Autor: redportal.rs