Novi oblik virusa koji izaziva COVID-19 identifikovan u južnoj Britaniji

Britanski ministar Met Henkok saopštio je u ponedeljak da je novi oblik virusa koji izaziva COVID-19 identifikovan u južnoj Britaniji. Prema njegovim rečima, to bi moglo da objasni zašto je nivo infekcija u tom delu zemlje porastao brže nego u drugim delovima.

Obraćajući se parlamentu, Henkok je rekao da je novi oblik identifikovan u više od hiljadu slučajeva, uglavnom na jugu zemlje ali ukupno u oko 60 različitih područja. Rekao je da su slični oblici otkriveni i u drugim zemljama i da je britanska vlada o tome obavestila Svetsku zdravstvenu organizaciju.

Ministar zdravlja brzo je naglasio da nema nikakvih naznaka da je nova varijanta virusa zaraznija ili da je otporna na vakcinu koju su razvili Fajzer i Bajontek i koja se sada distribuira u Britaniji. Međutim, rekao je da je to dodatni razlog da ljudi ostanu oprezni i prate smernice zaštite od COVID-19 kako bi sprečili širenje virusa.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da je upoznata s novim oblikom COVID-19, koji se pojavio u Velikoj Britaniji, ali da nema dokaza da se ovaj soj ponaša drugačije od postojećih vrsta virusa.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Velika Britanija

#koronavirus