Zaharova jasno navela da Kopenhagen radi za Vašington

Kako je izjavila Marija Zaharova portparol ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, Danska nikada nije bila zainteresovana da se otkriju pravi počinioci koji stoje iza eksplozija i uništenja gasovoda Severni tok. Navela je da je Kopenhagen otežavao i odugovlačio sa izdavanjem dozvole i za samu izgradnju drugog dela gasovoda i sada odbija da sarađuje sa Moskvom na otkrivanju sabotera.

U izjavi koja je objavljena u subotu, Zaharova je posredno implicirala da je stav Kopenhagena prema gasovodu Severni tok ništa drugo do produkt američkog uticaja:

Kopenhagen, koji tako žestoko brani američke interese u Evropi, uopše i nije bio zainteresovan da sprovede istragu koja bi rasvetlila šta se dogodilo.

Istakla je i da Danska još uvek nije smisleno odgovorila na nijedan od brojnih zahteva Ruske Federacije koji se triču eksplozija na gasovodima Severni tok, uključujući i na onaj koji je uputio premijer Mihail Mišustin prošle godine. Zaharova je takoše i podsetila danske zvaničnike da je Moskva vlasnik uništenih gasovoda.

Ona je navela i da uprkos tome što Danska odbija da učestvuje u zajedničkoj istrazi sabotaže, Rusija će nastaviti da insistira na odgovorima na pitanja koja su postavljena još ranije. Upozorila je takođe da Moskva neće dozvoliti Kopenhagenu da samo ignoriše probleme, dodajući da bi samo otvorena i međunarodna istraga koja uključuje Rusiju mogla da tačno utvrdi šta se dogodila i da analizira činjenice objektivno.

Nešto ranije pre izjave Zaharove, danski ministar spoljnih poslova odbacio je mogućnost da Moskva učestvuje u istrazi, objašnjavjući odluku time da u Danskoj, Švedskoj i Nemačkoj je na snazi vladavina zakona i da se može verovati njihovoj istrazi.

Ruska Federacija je optužila sve tri zemlje za obstrukciju i pozvala UN da organizuje nepristrasnu međunarodnu istragu.

Autor: redportal.rs