Ukrajinski ministar spoljnih poslova oštro protiv zemalja koje nisu podržale Ukrajinu

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba upozorio je danas da će zemlje koje su počinile nasilje nad Ukrajinom, odnosno koje su se loše ponele i nisu pružile podršku, biti pozvane na odgovornost nakon završetka rata.

Kuleba je rekao da će izbori koje je svaka nacija napravila nakon invazije Rusije na Ukrajinu u punom obimu biti uzeti u obzir u izgradnji budućih odnosa.

Šef ukrajinske diplomatije je takođe upozorio da bi odlaganje isporuke oružja sa Zapada koštalo ukrajinske živote.

Kuleba je dodao:

Ukoliko se jedna isporuka odloži za jedan dan, to znači da će neko poginuti na liniji fronta

On je istakao da zapadni saveznici Ukrajini ne daju vojnu podršku dovoljno brzo jer nisu spremni za sukob istih razmera kao što je bio Prvi svetski rat. Ukrajini je potreban mnogo veći broj artiljerijskih granata nego što saveznici isporučuju, ukazao je Kuleba.

Prema njegovim rečima, ako bi Bahmut pao, onda bi drugi gradovi bili sledeći i zbog toga se neće odustati od odbrane toga grada. Kuleba je rekao da je njegov cilj kao ministra spoljnih poslova da osigura da Ukrajina dođe za pregovarački sto nakon odlučujućeg uspeha na bojnom polju.

Kuleba je istakao da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski spreman za telefonski razgovor sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, napominjući da ne misli da je Kina sada stigla do trenutka kada je spremna da pošalje oružje Rusiji.

Šef ukrajinske diplomatije izrazio je duboko žaljenje zbog toga što papa Franja još nije posetio Ukrajinu od početka rata.

Autor: tanjug.rs

#Dmitro Kuleba

#Rat u Ukrajni

#Spoljni poslovi

#Ukrajina

#intervju