Vagner bez većih dobitaka u poslednjih nedelju dana

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je da je sutaciju u ukrajinskom gradu Bahmut i dalje komplikovana kao i da ukrajinske snage ne pokazuju nikakve znake povlačenja.

Pušilin je u utorak izjavio za ruske medije da je situacija u gradu komplikovana i da Kijev ne povlači svoje snage.

Pušilin je rekao da je jedini slobodan put za ukrajinske snage sada pod još većom vatrenom kontrolom Vagner snaga. Zbog toga ekstremno je teško Ukrajini da dostavlja municiju, hranu i pojačanja.

Oficir za vezu ukrajinske 93. mehanizovane brigade Irina Rjubakova, izjavila je za ukrajinsku televiziju da je već dve nedelje teška situacija sa putevima koje podosta komplikuju lgističku situaciju.

Kako je navela:

Centar Bahmuta kontrolišu ukrajinske snage. Ruska artiljerija kontantno funkcioniše na našem delu fronta. Sada su fokusirani na put.

Snage koje pripadaju ruskoj plaćeničkoj formaciji Vagner vrlo malo su napredovali u poslednjih nedelju dana.

Šef plaćenika Jevgenij Prigožin je u sredu javno govorio o nedostatku municije kao i teškim borbama oko grada, ali je takođe i rekao da su njegovi borci zauzeli malo naselje oko 8 kilometara severozapadno od grada Bahmuta.

Institut za proučavanje rata (ISW) izjavio je da su gubici u ljudstvu, artiljeriji kao i u opremi tokom borbi za Bahmut uticali loše na Vagner, kao i da će to ograničiti njihovu sposobnost da ostvare kompletno okruženje grada ili da osvoje veće delove teritorije samog grada tokom urbanih borbi.

Kako je naveo ISW:

Čini se da sama ofanziva Vagnera neće biti dovoljna da se zauzme grad.

Autor: redportal.rs

#Bahmut

#Ruska vojska

#Ukrajina

#Vagner

#gubici

#hrana

#komplikovana

#logistika

#municija

#ograničenje

#rat

#rusija

#teško