Pokazalo se da visoke doze FGF21 "značajno ubrzavaju" proces otrežnjenja stimulišući moždane ćelije povezane sa uzbuđenjem

Američki naučnici istražuju da li bi "injekcija trezvenosti" mogla da pomogne alkoholičarima da se oporave od negativnih posledica mamurluka.

Istraživači sa Univerziteta Sautvestern u Teksasu ubrizgali su laboratorijskim miševima "prekomernu" dozu etanola, što je ekvivalent prekomernoj konzumaciji alkohola kod ljudi.

Zatim je, u okviru istraživanja, "alkoholizovanim" miševima ubrizgan hormon FGF21 koji se nalazi u jetri. Hemikalija je poslala signal mozgu da se zaštiti od štetnog dejstva alkohola.

Otkrili su da je miševima sa nižim prirodnim nivoima hormona potrebno više vremena da se oporave od ostalih. Pokazalo se da visoke doze FGF21 "značajno ubrzavaju" proces otrežnjenja stimulišući moždane ćelije povezane sa uzbuđenjem - čak i kada se nivo etanola u njihovom telu promenio.

Vođa studije dr Stiven Kliv sa Univerziteta Teksas izrazio je nadu da će FGF21 biti koristan u lečenju pacijenata koji u bolnicu stignu od akutnog trovanja alkoholom.

- Povećana budnost pacijenta bi nam u ovakvim situacijama koristila, pre svega zato što bismo izbegli potrebu za intubacijom, a treba imati na umu da se pacijenti u nesvesti mogu ugušiti u sopstvenoj pljuvački - rekao je on.

Rezultati studije objavljeni su u stručnom časopisu Cell Metabolism.

Autor: redportal.rs

#glavobolja

#injekcija

#mamurluk