Jedan od ciljeva agencije NASA bio je da stvore karakterističan miris o kojem su pričali iskusni astronauti, te je tako nastao parfem Eau de Space.

Mnogi astronauti se slažu da je miris svemira specifičan i intenzivan, kao i da ga je teško ignorisati jer podseća na paljevinu ili metalne mirise - spaljeno meso, isparenja od zavarivanja ili oksidovani metal.

Astronaut Tony Antonelli rekao je da svemir miriše jako i jedinstveno i da se ne može uporediti ni sa jednim mirisom koji se oseća na našoj planeti. Prema Eau de Space, ljudi koji su probali ovaj miris, opisali su ga kao kombinaciju dimljenog i gorkog začinjenog bifteka sa malinom i rumom.

Ali najčudnija stvar u vezi sa ovim tvrdnjama jeste činjenica da taj prostor ne bi trebalo da ima bilo kakav miris, jer u njemu nema gasova ili vazduha. Kako je ovo onda moguće?

Prema jednoj teoriji, naučnici pretpostavljaju da miris koji astronauti osećaju potiče od reakcije oksidacije do koje dolazi tokom procesa smanjenja pritiska pri ulasku u brod.

Za razliku od kiseonika na Zemlji, onaj koji se nalazi u Univerzumu se sastoji od samo jednog atoma kiseonika (O). Međutim, unutrašnjost broda je ispunjena dvoatomskim molekulom kiseonika (O2), neophodanim za disanje. Ovaj kiseonik se najverovatnije lepi za odela i alate astronauta tokom svemirskih ekspedicija, i proizvodi reakciju koja dovodi do stvaranja ozona (O3) nakon kontakta sa dvoatomskim kiseonikom unutar broda.

Druga popularna teorija sugeriše da se poreklo mirisa nalazi u umirućim zvezdama. Naime, tokom završne faze, zvezde oslobađaju veliku količinu energije koja proizvodi jedinjenje poznato kao policiklični aromatični ugljovodonik, ono se potom kreće kroz svemir i na taj način dolazi do stvaranja novih zvezda, planeta i kometa.

Jedan od ciljeva agencije NASA bio je da stvore taj karakterističan miris o kojem su pričali iskusni astronauti. Pre svega da bi se simulirali uslovi tokom treninga kako bi kandidati tokom boravka u svemiru uspešno izbegli neprijatna iznenađenja.

Parfem, nazvan Eau de Space, nastao je na osnovu sećanja astronauta koji su otišli ​​u svemir. Oni opisuju miris kosmosa kao mešavinu ozona, prženog mesa, baruta, malina i ruma. Autor parfema bio je Steven Pearce, hemičar i šef kompanije Omega Ingredients, koja stvara prirodne arome. Pearce je počeo sarađivati sa NASA-om 2008. godine i stvorio je miris unutrašnjosti stanice Mir.

Autor: RedPortal

#miris svemira