Većina će otići u ruke saudijske vlade, koja poseduje skoro 95% akcija kompanije

Saudijska državna naftna kompanija Aramko ostvarila je rekordnu dobit od 161,1 milijardu dolara u 2022. godini, čemu su pomogli veliki skokovi cena energije, kao i veća proizvodnja. Za državno preduzeće to predstavlja rast od 46,5% u odnosu na prošlu godinu. To je najnovija energetska kompanija koja je ostvarila rekordan profit, nakon skoka cena energije nakon sveopšte ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Američki Ekson Mobil zaradio je 55,7 milijardi dolara, a britanski Šel 39,9 milijardi dolara. Aramko je takođe najavio dividendu od 19,5 milijardi dolara za kvartal od oktobra do decembra 2022. godine, koja će biti isplaćena u prvom kvartalu ove godine. Većina će otići u ruke saudijske vlade, koja poseduje skoro 95% akcija kompanije. Nafta Brent, referentna vrednost za naftu, sada se trguje po ceni od oko 82 dolara po barelu, iako su cene u martu prošle godine premašile 120 dolara po barelu.

- Aramko je zajahao talas visokih cena energije 2022. Bilo bi teško da Aramko ne prođe dobro 2022. - rekao je Robert Mogielnicki iz Zalivskog arapskog instituta u Vašingtonu.

- Pošto predviđamo da će nafta i gas ostati kritični u doglednoj budućnosti, rizici od nedovoljnog ulaganja u našu industriju su realni, uključujući doprinos višim cenama energije - rekao je predsednik i izvršni direktor kompanije Aramco Amin Naser.

Aramko, druga najvrednija kompanija na svetu, posle američke kompanije Epl, glavni je emiter emisija gasova staklene bašte koji doprinose klimatskim promenama.

- Šokantno je za kompaniju da ostvari više od 161 milijardu dolara profita u jednoj godini prodajom fosilnih goriva, najvećeg pokretača klimatske krize - rekla je generalni sekretar Amnesti internešenela Agnes Kalamar odgovarajući na najavu Aramka.

Autor: redportal.rs

#Aramko

#naftni gigant

#profit

#saudijska arabija