Vagner prvi u svakoj borbi

Kako prenose zapadni analitičari Američki institut za rat, rusko Ministarstvo odbrane koristi napad na ukrajinski grad Bahmut da degradira snagu Vagner jedinica da bi na taj način oslabili njegovog vođu Jevgenija Prigožina - osnivača plaćeničke grupacije.

Institut koji je baziran u Vašingtonu izneo je mišljenje u nedelju u kome je rečeno da je napredovanje ruskih snaga znatno usporeno u Bahmutu nakon povlačenja ukrajinskih jedinica iz istočnog dela grada.

Kako je objašnjeno:

Ministarstvo odbrane najverovatnije koristi šansu da potroši kako elitne jedinice tako i jedinice sastavljene od osuđenika u Vagner grupi čime bi naterali Prigožina da javno prizna da zavisi od ruske armije i omeli njegove planove i ambicije za napredovanje u Kremlju.

Takođe navodi se da ministarstvo odbrane sve više ograničava Prigožina i njegove napore da regrutuje još osuđenika kao i da obezbedi municiju, čime je Prigožin Pritisnut da javno prizna da zavisi od Ministarstva odbrane.

I sam Prigožin je često govorio da postoje tenzije u odnosu između ruske armije i Vagnera, navodeći na primer da dok je on bio u i oko Bahmuta, ministar odbrane Šojgu kao ni komandant ukrajinske operacije Valerij Gerasimov nisu ni bili blizu grada. Institut je takođe konstatovao da je Prigožin posredno insinuirao da rusko ministarstvo odbrane koristi Vagner kao štiti koji će da iznese najveći deo teških urbanih borbi da bi se sačuvala ruska armija.

Nakon više meseci teških borbi oko grada Bahmuta, Vagner je najverovatnije u nedostatku ljudstva.

Autor: redportal.rs