U prvom govoru otkako je i formalno izabran za predsednika, treći put zaredom, Si je pozvao Kinu da ojača nacionalnu bezbednost.

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je danas, na zatvaranju prvog zasedanja 14. Svekineskog narodnog kongresa, da će se Peking stalno zalagati za ponovno ujedinjenje sa Tajvanom, ali i da će se aktivno suprotstavljati secesionistiškim aktivnostima.

- Trebalo bi da se aktivno protivimo spoljnim silama i secesioništičkim aktivnostima koje su usmerene ka tajvanskoj nezavisnosti. Moramo nepokolebljivo napredovati u cilju nacionalnog podmlađivanja i ponovnog ujedinjenja - rekao je Si, prenosi Gardijan.

Si, koji ranije nije odbacivao mogućnost upotrebe sile, naglasio je da je potrebno "promovisati miroljubiv razvoj odnosa u Tajvanskom moreuzu".

Kineski lider je istakao da je Kini potrebna sigurnost kako bi se razvijala i da mora da modernizuje vojsku kako bi od nje napravila „veliki čelični zid”, navodi Rojters.

U prvom govoru otkako je i formalno izabran za predsednika, treći put zaredom, Si je pozvao Kinu da ojača nacionalnu bezbednost.

- Sigurnost je temelj razvoja, stabilnost je preduslov prosperiteta - rekao je Si na zatvaranju godišnje sednice parlamenta.

On je, takođe, zatražio da se uloži napor da se izgradi velika, moderna socijalistička zemlja.

- Od današnjeg dana do sredine 21. veka, glavni zadatak KPK i kineskog naroda biće da izgrade Kinu u veliku, modernu socijalističku zemlju u svakom pogledu - rekao je Si, preneo je Kineski međunarodni radio. Si je naveo da treba više da se radi na izgradnji samopouzdanja i korišćenja nauke i tehnologije.

- Treba promovisati industrijsku transformaciju i modernizaciju, unaprediti urbalno-ruralni i regionalni razvoj i podstići socijalni, ekonomski prosperitet. Na prvo mesto se mora staviti narod, na našem putu pretvaranja Kine u veliku, modernu socijalističku zemlju - poručio je kineski predsednik.

Naglasio je potrebu da se u potpunosti, verno i odlučno sprovodi politika "jedna zemlja, dva sistema", prema kojoj narod Hongkonga upravlja Hongkongom i narod Makaa Makaom, uz visok stepen autonomije.

Na kongresu je govorio i premijer državnog veća Kine Li Ćijang, koji se dotakao odnosa Pekinga i Vašingtona.

On je rekao da su ekonomije Kine i SAD međusobno povezane i da stoga te dve zemlje treba "jednostavno da sarađuju".

- Primetio sam da pojedinci u SAD prethodnih godina raspiriju ideje o pooštravanju veza sa Kinom. Ponekad, ta tema dobije previše pažnje u medijima. A onda, nisam siguran koliko ljudi bi stvarno profitiralo od toga - dodao je Li, prenosi TAS.

On je istakao da su ekonomije dve zemlje isprepletane do te mere da je prošle godine zabeležena rekordna trgovinska razmena u iznosu od 760 milijardi dolara.

- Sve to ukazuje da Kina i SAD mogu i treba da sarađuju. Zatvaranja i pritisak neće dobro doneti nikome - poručio je Li.

Autor: redpotal.rs

#SAD

#Si Điping

#Tajvan

#kineska vojska