Padom grada otvara se put ruskoj armiji

Ruske snage nastavljaju sa ofanzivom na Bahmut u oblasti Donbasa. Grad je pod konstantnom artiljerijskom vatrom, kao i grad Slavjansk koji se nalazi 59 kilometara na severu od Bahmuta. Gago je preneto iz generalštaba ukrajinske vojske:

U proteklih 24 sata, neprijatelj je raketnim napadima ciljao civilnu infrastrukturu i u gradu Slavjansku u oblasti Donjeck. Neprijatelj je izveo 4 vazdušna napada i oko 20 raketnih udara iz višecevnih lansera.

Slavjans je jedan od najverovatnijih sledećih ciljeva ruske armije nakon zauzimanja Bahmuta, sudeći prema proceni predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog:

Potpuno razumemo da će nakon Bahmuta Rusi nastaviti dalje. Mogli bi se usmeriti ka Krematorsku, mogli bi krenuti i na Slavjansk, put je potpuno otvoren za Ruse ako Bahmut padne ka svim gradovima u regionu Donjecka. Zbog toga se mi i dalje borimo.

Za sada, nema novih potvrda o pomeranju fronta u gradu. Teško je jasno odrediti situaciju u opsednutom gradu.

Još jedan izvor koji bi nam mogao predočiti kakvo je stanje na terenu je i izjava vođe Vagner grupe Jevgenija Prigožina, koje je priznao da se ukrajinci žestoko bore za Bahmut. Kako je rekao bore se za svaki metar grada.

U novoj audio poruci koja je objavljena u nedelju, Prigožin je rekao:

Situacija u Bahmutu je veoma teška, neprijatelj brani svaki metar. Što smo bliže centru grada, bitke su sve teže, sve smo više pod udarom artiljerije i susrećemo se sa sve više tenkova. Ukrajinci šalju na nas beskonačne rezerve vojnika.

Autor: redportal.rs

#Bahmut

#Donbas

#Krematorsk

#Ruska armija

#SLavjansk

#Ukrajina

#Ukrajinska armija

#Vagner

#borbe

#donjeck

#fanziva

#pad grada

#rusija

#žestoke borbe