I Rusija i Kina su izvršile uspešne testove, ali Peking dominira po broju sistema koje ima na raspolaganju

Kina pretiče Rusku Federaciju u kontekstu razvoja sopstvenih hipersoničnih sistema, koji su već dostigli nivo sposobnosti udara po američkim snagama raspoređenim uz Pacifiku. Sa druge strane, vojka SAD prema trenutnoj situaciji još uvek ne poseduje svoj potpuno funkcionalcni sistem hipersoničnih raketa.

Pol Freištler je u svom svedočenju pred Komitetom za srateške snage u Predstavničkom domu SAD, kao vodeći naučnik u tehnološko-naučnom odesku u okviruUS Defense Intelligence Agency uporedu sposobnosti SAD u domenu hipersoničnih raketa i tehnologija sa KInom i Rusijom:

Iako su kako Kina tako i Rusija, obe izvršile veliki broj uspešnih testiranja hipersoničnih raketa i već poseduju spremne sisteme za njihovu implementaciju, Kina je ispred Rusije kako u domenu logistike tako i po samom broju dostupnih sistema koje njihova armija poseduje. U prethodne dve decenije Peking je dramatično napredovao u razvoju hipersoničnih tehnologija, kroz intenzivno i fokusirano investiranje resursa u razvoj, testiranje i sposobnost primene nove tehnologije - kako i u konvencionalne svrhe, tako i u nuklernom aspektu.

Kina je izvršila veliki broj testova hipersoničnih raketa, uključujući i one gte je testirana raketa DF-17 srednjeg dometa. Ovaj projektil, kako navodi Freištler, poseduje hipersonične mogućnosti i ima domet od najmanje 1.600 kilometara čime doseže američke vojne baze u oblasti zapadnog Pacifika.

DF-17 je najverovatnije već u upotrebi od 2020. godine.

Što se tiče Ruske Federacije, objašnjava Freišler, ona poseduje tri hipersonična sistema - Kindžal raketu koja se lansira u vazduhu i ima sposobnost nošenja nuklearne glave, Avangard koji je strateško oružje i koje poseduje sposobnost hipersoničnog jedrenja i Zirkon koji je hipersonična protivbrodska raketa.

Glavna osobina hipersoničnih raketa je njihova velika brzina i sposobnost manevrisanja. zbog čega ih je ekstremno teško presresti i oboriti.

U poslednjih nekoliko godina i Rusija, kao i Kina, su ostvarile veliki napredak na polju hipersoničnih tehnologija, dok su SAD sa druge strane i dalje u zaostatku jer još uvek ne poseduju nijedan potpuno operativan sistem hipersoničnih raketa.

Povrh svega Ruska Federacija je uveliko isprobala i isprobava efektivnost hipersoničnih raketa u ratnom okruženje u ratu u Ukrajini.

Autor: redportal.rs

#Avangard

#DF-17

#Hipersonične

#Kindžal

#Kineska raketa

#Pacifik

#SAD

#Tehnologije

#Zirkon

#američke baze

#kina

#prva

#rakete

#rusija

#zaostaju