Gruzijska prestonica sa razlogom nastavlja da beleži rast broja turista

Tbilisi je glavni grad Gruzije sa bogatom istorijom i kulturom, koji privlači veliki broj turista svojim prelepim arhitektonskim zdanjima, termalnim izvorima, slikovitim ulicama i bogatim noćnim životom.

Ovaj milionski grad vredi posetiti, a ovo su neki od glavnih razloga zašto:

1. Istorija i kultura: Tbilisi je grad sa bogatom istorijom i kulturom, koji poseduje brojne istorijske spomenike, muzeje i umetničke galerije koje će zadovoljiti svačiji ukus, kao i impozantne verske objekte. Grad se nalazi na raskršću zapada i istoka, predstavlja mesto susreta Evrope i Azije i sve se to oslikava kroz raznovrsnu i specifičnu kulturu grada i cele države.

2. Gastronomija: Gruzinska kuhinja je poznata po svojim ukusnim jelima i vinima, a Tbilisi je grad gde se mogu probati najbolji primeri ove kuhinje, poput hinkalija, čakhohbilija i svima poznatog hačapurija, koji je gruzijsko nacionalno jelo.

3. Prirodne lepote: Tbilisi se nalazi u blizini planinskih područja i termalnih izvora, tako da posetioci mogu uživati u prirodnom okruženju. U ponudi je sve, od šetnje u prirodi sa pogledom na grad, do opuštanja u termalnim kupkama. Sam grad je dobio ime po toplim izvorima u okolini grada.

Naime, prema legendi, ime je nastalo od reči "tpili" što na gruzijskom znači toplo. Legenda kaže da je kralj Vakhtang Gorgasali, koji je osnovao grad u 5. veku, dok je lovio, pronašao termalni izvor u obližnjem šumovitom području, gde je odlučio da osnuje grad.

Autor: redportal.rs