Digitalno mapiranje Japanske agencije za geoprostorne informacije nedavno je otkrilo da postoji 14.125 ostrva na japanskoj teritoriji

Japan je prebrojao svoja ostrva i otkrio da ih ima 7.000 više nego što se mislilo, prenosi CNN. Digitalno mapiranje Japanske agencije za geoprostorne informacije (GSI) nedavno je otkrilo da postoji 14.125 ostrva na japanskoj teritoriji, što je duplo više od 6.852 ostrva u zvaničnoj upotrebi prema izveštaju obalske straže Japana iz 1987.

Međutim, GSI je ove nedelje naglasio da nova cifra odražava napredak u geodetskoj tehnologiji i da nije promenila ukupnu površinu zemlje koju drži Japan. U njemu se navodi da, iako ne postoji međunarodni sporazum o tome kako se broje ostrva, korišćen je isti kriterijum veličine kao i prethodno istraživanje pre 35 godina.

Ostrva oko Japana bila su u centru nekoliko teritorijalnih sporova. Japan tvrdi da Rusija drži južna Kurilska ostrva, koja Tokio naziva severnim teritorijama. Spor datira još od kraja Drugog svetskog rata. Japan takođe kaže da ima istorijsko pravo na nenaseljena ostrva Senkaku u Istočnom kineskom moru, kojima trenutno upravlja, ali je Kina više puta osporila tu tvrdnju.

U međuvremenu, Japan i Južna Koreja ostaju zaključani u više od 70-godišnjem sporu oko suvereniteta grupe ostrva poznatih kao Dokdo u blizini Seula i Takešima u Japanskom moru, koje Koreja naziva Istočnim morem.

Autor: redportal.rs