Tajvansko ministarstvo odbrane navodi da zračne snage imaju pune borbene sposobnosti u 2 vrste projektila.

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena odobrila je prodaju oružja Tajvanu u iznosu od 619 miliona dolara,. Prodaja uključuje i stotine projektila za borbene avione F-16.

Službeno obaveštenje je upućeno u sredu Kongresu.

Zvaničnik State Departmenta rekao je da je potencijalna prodaja "u skladu sa Zakonom o odnosima s Tajvanom i našom dugogodišnjom politikom jedne Kine", u kojoj "Sjedinjene Države čine Tajvanu dostupnim odbrambene artikle i usluge neophodne kako bi mu omogućile da zadrži dovoljnu sposobnost samoodbrane”.

Zvaničnik je napomenuo da će Tajvan koristiti vlastita sredstva za kupovinu.

- Podrška Sjedinjenih Država Tajvanu i koraci koje Tajvan poduzima da poboljša svoje sposobnosti samoodbrane doprinose održavanju mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza i unutar regije.

Tajvansko ministarstvo odbrane je u saopštenju navelo da zračne snage imaju pune borbene sposobnosti u 2 vrste projektila koje su Sjedinjene Države pristale prodati ovaj put.

- Osim što nam omogućava da efikasno branimo svoj vazdušni prostor od provokacija komunističke vojske, također nam pomaže da nabavimo oružje i povećamo našu odbrambenu otpornost.

Autor: Avaz

#Oružje

#Tajvan

#bajden

#milioni

#prodaja

#prodaja oružja