Ako je cilj rehabilitovati ljude i odvratiti ih od kriminalnog stila života, treba razmisliti koje bi okruženje podstaklo bolji ishod 😅

Kakva je svrha slanja nekoga u zatvor - osveta ili rehabilitacija? Pre 20 godina Norveška se udaljila od kaznenog pristupa zaključavanja ljudi i oštro smanjila stope ponovnih prekršaja.

No, mir ne dolazi jeftino. Mesto u zatvoru Halden košta oko 108.000 evra godišnje. Prosečni godišnji troškovi zatvorskog mesta u Engleskoj u Velsu sada su oko 45.000 evra, odnosno 65.000 evra u zatvoru kategorije A.

IZVOR: TW / @IDoTheThinking

Početkom 90-ih godina etos Norveške popravne službe prošao je kroz rigorozan niz reformi kako bi se manje usredsredio na ono što pravni sistem širom sveta (a najviše u Americi) smatra pod strogim sistemima kazni nad kriminalcima, a mnogo više na rehabilitaciju. Zatvorenicima, koji su prethodno veći deo dana proveli zatvoreni u ćelijama, ponuđeni su svakodnevni programi obuke i obrazovanja, a uloga zatvorskih čuvara bila je potpuno remontovana.

- Američki zatvorski sistem jedan je od najvećih javnih stambenih programa na planeti u zemlji gde ima najviše beskućnika. Potpuno je korumpiran, pogoršava kriminal i preživljava samo zato što mediji hrane ljude stalnom ponudom kulture osvete, a ne kulture rehabilitacije - izjavio je Darel na svom Tviter nalogu upoređujući ova dva potpuno različita sistema.

Ako je cilj rehabilitovati ljude i odvratiti ih od kriminalnog stila života, treba razmisliti koje bi okruženje podstaklo bolji ishod.

IZVOR: TW / @IDoTheThinking

Autor: redportal.rs

#Skandinavija

#nordijski zatvor

#zatvor

#zatvorska ćelija