U analiziranom periodu SAD su izdvojile ukupno 46,6 milijardi dolara

Posmatrajući obećanja vojne pomoći Ukrajini između 24. januara 2022. i 15. januara 2023. godine, američka vlada se obavezala da će pružiti više finansijske pomoći u vojne svrhe nego bilo koja druga zemlja. Prema podacima Kilskog instituta za svetsku ekonomiju, jaz u odnosu na druge zemlje je ogroman.

U analiziranom periodu SAD su izdvojile ukupno 46,6 milijardi dolara. Drugoplasirana zemlja, Velika Britanija, poslala je 5,1 milijardu dolara. Međutim, u relativnom smislu, obe zemlje su izdvojile 0,2% svog BDP-a za vojnu pomoć Ukrajini. Prema ovom pokazatelju, manji susedi Ukrajine su više doprineli vojnim naporima, relativno govoreći: na primer Estonija (vojna pomoć od 1,1% BDP-a) ili Letonija (0,9%). Čak i kada se sabere vojna, finansijska i humanitarna pomoć koju su SAD isporučile ili obećale, ona iznosi samo 0,4% BDP-a zemlje.

Institut za svetsku ekonomiju Kila koji prati podršku Ukrajini sistematski beleži vrednost pomoći koju su Ukrajini obećale vlade 40 zemalja od početka 2022. To uključuje vojne, finansijske i humanitarne obaveze.

Autor: redportal.rs