Nameran pokušaj da se zatvore ženske škole?

Najmanje 650 devojčica školskog uzrasta otrovano je toksičnim gasom u Iranu od kraja novembra.

Mnogi veruju da se pri tome radi o namernom pokušaju da ženske škole zatvore, piše BBC, prenosi Telegraf. Nijedna učenica nije preminula od trovanja, ali na desetine njih imalo je probleme sa disanjem, mučninu i vrtoglavicu.

- Postalo je očigledno da neki ljudi žele da se sve škole, naročito ženske škole, zatvore - rekao je zamenik ministra zdravlja Junez Panahi u nedelju. On je rekao da su deca otrovana hemikalijama "koje nisu vojnog tipa" i dostupne su širokoj javnosti.

Ipak, kasnije je pojasnio da je njegova izjava bila pogrešno protumačena.

Generalni tužilac najavio je prošle nedelje otvaranje krivične istrage, ali je dodao da dostupne informacije samo ukazuju na "mogućnost krivičnog dela ili dela s predumišljajem". U međuvremenu, nezadovoljstvo javnosti raste, a bilo je i protesta.

Prvo trovanje prijavljeno je 30. novembra kada je 18 učenica Nur Tehničke škole u Komu prebačeno u bolnicu. Od tada je u toj provinciji više od 10 ženskih škola bilo na meti trovanja gasom.

Samo prošle nedelje, u četiri škole u gradu Boružerd na zapadu zemlje otrovale su se 194 učenice. One su kasnije rekle da su osetile miris "pokvarene ribe". Početkom meseca najmanje 100 osoba protestovalo je ispred kancelarije guvernera u Komu.

- Obavezni ste da osigurate bezbednost mojoj deci! Imam 2 ćerke -  vikao je jedan otac dodajući da on može jedino da ih ne pusti da idu u školu.

Neki roditelji tvrde da su im deca bolesna i nekoliko nedelja posle trovanja.

Autor: Telegraf

#Iran

#otrovane učenice

#trovanje

#učenice

#ŠKOLA

#ženske škole