Noćna fotografija prikazuje drvo i granu na kojoj se vidi nešto što podseća na kosu i dva sjajna oka

Meksički predsednik je na svojim nalozima na društvenim mrežama objavio fotografiju na kojoj se vidi, kako kaže, mitološki šumski duh sličan vilenjaku, u mitologiji Maja poznat kao aluks.

Meksički predsednik, Andres Manuel Lopez Obrador, izgleda da se nije šalio kada je objavio fotografiju "aluksa", nestašnog šumskog duha u folkloru Maja. Lopez Obrador je napisao da je fotografiju "snimio inženjer pre tri dana, čini se da je aluks", dodajući "Baš je mistično".

Noćna fotografija prikazuje drvo i granu na kojoj se vidi nešto što podseća na kosu i dva sjajna oka.

Lopez Obrador je dugo izražavao poštovanje prema domorodačkim kulturama i verovanjima. Inženjeri i radnici na poluostrvu Jukatan grade turističku železničku rutu koji je predsednikov najdraži projekat.

Prema tradicionalnom verovanju Maja, aluksi su mala, nestašna stvorenja koja naseljavaju šume i polja i sklona su da se poigravaju sa ljudima tako što im, na primer, skrivaju stvari. Prema verovanju, ljudi im ostavljaju male darove kako bi ih umirili.

Mit o aluksu i drugim goblinima tvrdi da su oni nevidljivi, ali da mogu postati vidljivi kako bi plašili ljude. Oni su povezani sa mestima kao što su šume i pećine i imaju običaj da se kreću u potrazi za darovima, piše RTS. Veruje se da će pozivanjem na njih seljani ostvariti sedam godina dobre žetve i zaštitu svojih njiva i useva. Nakon ovog perioda, moraju da zaključaju aluksa u kuću, jer ako pobegne, počeće da bude agresivan prema ljudima.

Drevna civilizacija Maja dostigla je svoj vrhunac od 300. do 900. godine nove ere na poluostrvu Jukatan i u susednim delovima Centralne Amerike, čiji potomci i dalje naseljavaju ove prostore.

Autor: redportal.rs

#Meksički predsednik

#Vilenjak

#fotografija