Bivši NATO-ov general rekao je da je ogromna većina zapadnih lidera prilično optimistična po pitanju ukrajinskih izgleda u ratu protiv Rusije

Novi češki predsednik Petr Pavel u intervjuu za ukrajinsku televiziju Suspilne rekao je da bi "Ukrajina trebalo da bude spremna i na najgore, pa i na teritorijalne ustupke". "Lako je drugima reći Ukrajinci da se bore do posljednje kapi krvi. Lako je tako, ali to je vaša, a ne naša krv", izjavio je Pavel.

Bivši NATO-ov general rekao je da je ogromna većina zapadnih lidera prilično optimistična po pitanju ukrajinskih izgleda u ratu protiv Rusije. No upozorio je i da treba biti spreman na najgore scenarije.

- Iznenadila me do neke mere silina otpora koju su Ukrajinci pružili agresoru. Prvo da vam kažem, ja zapravo nisam verovao da bi Rusija mogla napasti jer sve analize su upućivale da joj to ne bi bilo u nacionalnom interesu. To je najgora moguća odluka predsednika Putina iz tog aspekta, ali očito je on drugačije mislio. Verovatno je očekivao da ukrajinska strana neće biti tako snažna i odlučna i da se Zapad neće ujediniti u svom odgovoru. Zasigurno je mislio da je ruska vojska najbolja i najbolje opremljena na svetu - kazao je Pavel dodajući da mu je ruska odluka o pokretanju invazije neshvatljiva.

Na pitanje hoće li Zapad da pruža podršku Ukrajini koliko god to bude trebalo, iako bi rat mogao potrajati duže vreme, Pavel kaže da se treba nadati najboljem, ali da treba biti spreman i na najgore.

Na kraju se kratko osvrnuo na mirovni plan predsjednika Zelenskog. On predviđa povratak svih okupiranih teritorija, uključujući i Krim, potpuno rusko povlačenje i plaćanje punih ratnih reparacija.

- Predsednik Zelenski nema drugog izbora. Možete li zamisliti nekog lidera države na koju se vrši agresija koji bi rekao: u redu, prihvatamo gubitak teritorija? Prirodno je da je predsednik Zelenski za cilj postavio oslobađanje celokupne teritorije. To je potpuno normalno. Ali, naravno, u trenutku kada se stvarnost pokaže drugačijom od one koju bismo želeli, u tom trenutku može doći do određenih prilagođavanja. Ali, to je na Ukrajincima i vašem lideru da odluče, ne na nama - zaključio je bivši NATO-ov general.

Autor: redportal.rs

#Terotorijalni ustupci

#Ukrajina

#češki predsednik