Fon der Lajen zajedno sa Stoltenbergom na vojnoj paradi u Talinu

U Briselu će nizom događaja biti obeležena godišnjica početka ruske invazije na Ukrajinu, a tim povodom se očekuju i obraćanja zvaničnika EU, uključujući predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen koja danas boravi u Estoniji na dan proglašenja estonske deklaracije o nezavisnosti.

Fon der Lajen će u Talinu prisustvovati vojnoj paradi zajedno sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i premijerkom Estonije Kajom Kalas a zatim će održati zajedničku konferenciju za medije.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj je u Njujorku gde je planirana zajednička izjava za medije sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom a Borelj govori takođe na sednici Saveta bezbednosti UN o Ukrajini.

On će takođe imati video izjavu na sastanku Parlamentarne skupštine OEBS-a u Beču. Centralni događaj danas u Briselu je inauguracija ukrajinskog murala Zid, četvrtog od pet planiranih murala, koji zajedno čine projekat Zid.

U okviru tog projekta izrađeni su murali u Beču, Berlinu i Marseju a novi mural ce biti postavljen u Keniji u martu. Mural je saradnja između dve ukrajinske umetnice, sestara Feldman i jedne belgijske umetnice, Tereze Sdralevič. Projekat simbolizuje demokratiju, otpor i jedinstvo između Ukrajine i Evrope.

U Briselu se održava i ukrajinski marš solidarnosti, otvara se umetnička izložba pod nazivom Buča: Zločini ruske agresije u Centru ukrajinskog civilnog društva u delu grada gde je smešten Evropski parlament a popodne se održava debata sa građanima posvećena prvoj godišnjici invazije u prestižnom Kraljevskom centru Golua.

Biće otvorena i izložba ukrajinskih dečjih crteža Sanjam u zgradi Evropske komisije u prisustvu potpredsednice EK Dubravke Šuice.

U Katedrali Sen Mišel i Gudul održaće se popodne molitva za prekid ruske agresije. Poznati Gran Plas u centru grada, kao i Galerija Sen Hubert, večeras će biti ukrašene u bojama ukrajinske zastave.

Ovog vikenda su planirane dve manifestacije protiv ruske invazije i u znak solidarnosti sa Ukrajinom. Subotnji protest organizuju nevladina organizacija Promoviši Ukrajinu, Unija ukrajinskih žena i Belgijski komitet evropske mreže za solidarnost za Ukrajinom. Organizatori očekuju do 10.000 učesnika na maršu.

Nedeljna manifestacija je u organizaciji platforme Evropa za mir i solidarnost sa još 30 nevladinih organizacija. Cilj manifestacije je da osudi rusku agresiju, da pokaže solidarnost za ukrajinskim narodom i da zahteva da se aktivira što je pre moguće diplomatija mira.

Organizacije takođe naglašavaju potrebu da se izvuku pouke iz ovog sukoba i žele da istaknu potrebu za izgradnjom kolektivnog i nedeljivog sistema bezbednosti, nove bezbednosne arhitekture zasnovane na principu da se bezbednost ne može tražiti na uštrb drugih.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Evropska unija

#Ukrajina

#fon der lajen

#rusija