Peking na ivici da počne aktivno pomaže Moskvu

Kako je izjavio generalni sekretar NATO jens Stoltenberg, Alijansa je počela da primećuje znake koji jasno ukazuju na mogućnost da se Kina priprema za slanje pomoći u oružju Ruskoj Federaciji u ratu u Ukrajini:

Za sada nismo videli da ide naoružanje Rusiji, ali jasno vidimo znakove da se pripremaju i da možda planiraju da to učine. Iz tog razloga su SAD i drugi saveznici jasno uputili upozorenje Kini. Kina ne sme da podrži ruski ilegalni rat koji direktno i bezobzirno krši međunarodni zakon.

Generalni sekretar NATO je izjavio da Kina kao stalna članica Saveta bezbednosti mora da bude svesna da je ruska invazija direktno kršenje povelje UN.

Osnovni princip povelje je poštovanje teritorijalnog integriteta drugih zemalja i da je zabranjeno umarširati i izvršiti invaziju na drugu zemlju sa stotinama hiljada trupa. Kina ne sme da bude deo toga.

Američki sekretar Entoni Blinken izjavio je prošle nedelje da je Vašington zabrinut da Kina razmatra opciju pružanja vojne pomoći Rusiji, dodao je takođe da je i jasno upozorio kineskog diplomatu Vang Jia da Kina to ne čini.

Autor: redportal.rs