Peking neoborivi faktor ruske stabilnosti

Sutra je godišnjica od početka ruske invazije na Ukrajinu, pre tačno godinu dana Moskvi su uvedene najveće sankcije u istoriji ekonomije koje su imale za cilj da u potpunosti izbace rusiju iz globalne ekonomije.

Međutim Kina, koja je izjavila da njeno prijateljstvo sa Ruskom federacijom "ne poznaje granice", je dala kremlju ruku spasa koja je u mnogome olakšala sve posledice enormih sankcija na rusku ekonomiju.

1. KINA KUPUJE RUSKU ENERGIJU

Ukupna masa trgovine između Rusije i Kine dostigla je novi rekord u 2022. godini skočivši za čak 30% na 190 milijadi dolara prema podacima kineske Uprave carina. Posebno se u rastu ističe trgovina energentima. Kina je kupila oko 50,6 milijardi dolara vrednosti ruske sirove nafte u periodu od marta do decembra, što je skok za 45% u odnosu na isti period prošle godine. Uvoz uglja je skočio za 54%, kupovina gasa je ubedljivo najviše skočila - za neverovatnih 155%.

2. KINA JE ZAMENILA SVE ZAPADNE DOBAVLJAČE

Ruska Federacija je pre uvođenja sankcija trošila milijarde na sofisticiranu mašineriju, elektroniku, vozila, brodove i letelice iz Zapadnih zemalja. Međutim sada je sve njih zamenila Kina i kako se navodi u izveštaju Kongresa SAD u velikim količinama. Kineski automobili, su skočili sa 10% udela u tržištu na 38%, kineski pametni telefoni su sa 40% tržišta u 2021. skočili na čak 95%.

3. KINA JE ALTERNATIVA AMERIČKOM DOLARU

Nakon odsecanja određenog broja ruskih banaka od SWIFT sistema, Moskva je rapidno prešla sa dolar ana juan. Ruske kompanije koriste sve više juan da bi osigurale svoju trgovinu sa Kinom. Udeo juana u ruskom tržištu deviza je sa manje od 1% udela u januaru 2022, skočio na čak 48% do novembra iste godine.

Autor: redportal.rs

#Dolar

#Ekonomija

#Elektronika

#Invazija

#Kineska ekonomija

#Ruska Federacija

#SAD

#Trgovina

#Ukrajina

#Zapad

#energenti

#energetika

#gas

#izvlačenje

#juan

#kina

#kineska pomoć

#kolaps

#nafta

#najveće

#rat

#rusija

#ruska ekonomija

#sankcije

#skok

#tehnika

#tehnologija

#ugalj

#vozila

#zamena