Da li je učinjeno sve što je moguće da se zaustavi rat?

Papa Franja pozvao je danas, uoči godišnjice napada na Ukrajinu, na prekid vatre i mirovne pregovore i poručio da se "nijedna pobeda ne može graditi na ruševinama".

- Prošlo je godinu dana od početka ovog apsurdnog i okrutnog rata, tužna godišnjica. Broj poginulih, ranjenika, izbeglica i raseljenih, količina destrukcije i ekonomske i društvene štete govore za sebe - rekao je papa Franja tokom nedeljne audijencije.

Dan nakon obraćanja američkog predsednika Džozefa Bajdena u Poljskoj i ruskog predsednika Vladimira Putina pred Federalnom Skupštinom Rusije, papa je rekao:

- Hajde da se zapitamo: da li je učinjeno sve što je moguće da se zaustavi rat? Pozivam sve koji imaju vlast nad narodima da se obavežu da na konkretan način okončaju sukob, da ostvare prekid vatre i započnu mirovne pregovore. Ono što je izrađeno na ruševinama nikada ne može biti stvarna pobeda - poručio je Bajden.

Papa Franja odbacio je tvrdnju Rusije da je njeno vojno prisustvo u Ukrajini deo "specijalne operacije" i osudio, kako je rekao, zverstva i ubistva civila, prenosi Rojters.

Audijenciji je prisustvovao ukrajinski ambasador u Vatikanu Andrij Juraš zajedno sa delegacijom ukrajinskih zvaničnika.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#papa franja