Šef kineske diplomatije u poseti Moskvi

Rusija čeka posetu kineskog predsednika Si Đinpinga, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa direktorom Centralog komiteta za spoljne poslove Komunističke partije Kine Vang Jijem u Moskvi.

Putin je naglasio da će kroz lični susreti dati dodatni podsticaj razvoju odnosa dve zemlje, prenose RIA Novosti.

Ocenio je da je saradnja Moskve i Pekinga veoma važna za stabilizaciju međunarodne situacije.

Sastanku prisustvuju i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i sekretar Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev.

Američki Vol strit džornal objavio je juče da bi kineski predsednik mogao da poseti Rusiju u aprilu ili početkom maja.

Vang i Lavrov potvrdili posvećenost razvoju rusko-kineskih odnosa

Kina ostaje posvećena razvoju odnosa sa Rusijom, u trenutku nestabilne situacije u svetu, rekao je direktor Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) Vang Ji šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu tokom sastanka danas u Moskvi.

Bez obzira na to kako se međunarodna situacija može promeniti, Kina ostaje posvecena održavanju pozitivnih trendova u razvoju odnosa sa Rusijom, rekao je Vang, prenosi TASS.

On je Lavrovu kazao i da se nada da će postići nove sporazume.

- Spreman sam da razmenim mišljenja sa vama, dragi prijatelju, o pitanjima od zajedničkog interesa i očekujem da postignemo nove sporazume - rekao je Vang.

Lavrov je tokom sastanka naglasio da Moskva i Peking pokazuju koheziju i spremnost da deluju u odbrani interesa onog drugog.

- Naši odnosi se razvijaju sigurno i dinamično, i uprkos velikim turbulencijama na svetskoj sceni, pokazujemo solidarnost i spremnost da štitimo interese jedni drugih na osnovu poštovanja međunarodnog prava i centralne uloge UN - rekao je ruski ministar.

Lavrov je čestitao Vang Jiju na imenovanju na visoku funkciju direktora Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK).

- Uveren sam da će vaš rad na vašoj novoj funkciji dodatno ojačati kontinuitet rusko-kineskih odnosa strateške interakcije i sveobuhvatnog partnerstva - kazao je šef ruske diplomatije, prenosi TASS.

Autor: Tanjug / redportal.rs