Ipak neće biti borbe do poslednjeg

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izjavio da , iako je strateški važan grad Bahmut važan Kijevu, nije vredan odbrane po svaku cenu. Ovakav stav je radikalno drugačiji od prethodnog gde je predsednik Zelenski izjavio da niko neće predati grad.

Međutim, Zelenski je dao drugačiji odgovor kada je upitan da li je vredno izgubiti toliko ljudi da bi se sačuvala strateška kontrola nad gradom:

Za nas je važno da ga branimo, ali ne po svaku cenu i ne dok svi ne izginu. Branićemo ga sve dok je u granici zdravog razuma.

Kako je objasbio predsednik Ukrajine, držati bahmut je ključno jer se time sprečava rusko napredovanje ka većim urbanim centrima u Donbasu poput Krematorska i Slavjanska, granica Donbasa i dalje same reke Dnjepar.

Mi se branimo, a u međuvremenu pripremamo kontranapad.

Bahmut je veliko ukrajinsko utvrđenje i logistički centar u Donbasu. Grad je trenutno na ivici da bude kompletno okružen od strane ruskih snaga nakon bitaka koje su trajale mesecima i koje je Zelenski opisao kao "pakao na zemlji".

Sudeći prema zapadnim izveštajima, američka vlada, koja je obećala da će podržati Kijev koliko god da je potrebno, vrši pritisak da se odradi izvlačenje ukrajinskih trupa iz Bahmuta još od kraja januara i da se pristupi pripremama za buduće kontraofanzive. Međutim Zelenski, za sada odbija i kako mnogi navode pridaje mestu veliki simbolični značaj.

Autor: redportal.rs

#Bahmut

#Dnjepar

#Donbas

#SAD

#Ukrajina

#Volodimir

#Zelenski

#borba

#napredovanje

#povlačenje

#rat

#rusija

#strateška tačka

#urbani centri