U svetu se danas obeležava Svetski dan socijalne pravde, koji je Generalna skupština UN ustanovila novembra 2007. godine kako bi ujedinila napore država u suočavanju sa siromaštvom i stvaranju sveta jednakih šansi za sve.

Socijalna pravda se zasniva na principima poštenja, jednakosti, poštovanja različitosti i primene ljudskih prava u svim segmentima života, uključujući i radna mesta. Termin socijalna pravda je u UN prepoznat kao zamena za zaštitu ljudskih prava i prvi put se pojavio u dokumentima UN sredinom 60-ih godina.

Socijalna pravda se odnosi na poštovanje prava svih ljudi, bez obzira na njihovu rasu, pol, nacionalnost, seksualnu orijentaciju, versko opredeljenje ili bilo koju drugu karakteristiku. To podrazumeva pravednu raspodelu resursa i prava, kao i stvaranje uslova u kojima svi ljudi imaju jednake mogućnosti za razvoj i napredak. Socijalna pravda je neophodna za stvaranje mirnog, pravednog i održivog sveta.

Obeležavanje Svetskog dana socijalne pravde treba da doprinese daljoj konsolidaciji napora međunarodne zajednice u iskorenjivanju siromaštva, promovisanju pune zaposlenosti i dostojanstvenog rada, rodne ravnopravnosti i pristupa društvenom blagostanju i pravdi za sve. 

Slogan ovogodišnje kampanje nosi naziv Prevazilaženje barijera i stvaranje mogućnosti za socijalnu pravdu. Uprkos višestrukim krizama, postoje mnoge mogućnosti za izgradnju uslova za stvaranje socijalne pravde kao i za stvaranje većih investicija sa posebnim fokusom na mlade kao i na razvoj zelene i digitalne ekonomije.

Autor: RedPortal

#međunarodni dan

#socijalna pravda